Copyright 2017 - Ekip Tiyatrosu

 

BÜLENT EMİN YARAR

1961 yılında, Ankara’da doğan Bülent Emin Yarar, tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu ve tiyatro yönetmenidir. Öğrenim hayatına Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Şan Bölümü'nde başlamış olmakla beraber, daha sonra aynı üniversitenin Tiyatro Bölümü’ne geçmiş ve 1989 yılında bu bölümden mezun olmuş, aynı yıl Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nda çalışmaya başlamıştır. 1994 - 1995 tiyatro sezonunda İstanbul Devlet Tiyatrosu'na geçmiştir. Halen, Kadir Has Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde tiyatro eğitimi vermektedir.

Yönettiği Bazı Oyunlar:
• Macbeth - EKİP Tiyatrosu - 2016
• Mem-ü Zin: Cuma Boynukara - Semaver Kumpanya - 2004
• Ada: Athol Fughard - Diyarbakır Devlet Tiyatrosu
• Lysstrata: Aristofanes - İzmit Şehir Tiyatrosu - 1998
• Topuzlu: Hidayet Sayın - Diyarbakır Devlet Tiyatrosu - 1993
• Dans Eden Eşşek: Bülent Emin Yarar - Diyarbakır Devlet Tiyatrosu - 1993

Rol Aldığı Bazı Oyunlar:
• Rumuz Goncagül, Oktay Arayıcı, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu
• Mem û Zîn, Cuma Boynukara, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu
• Misafir, Bilgesu Erenus, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu
• Cengiz Han’ın Bisikleti, Refik Erduran, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu
• Macbeth, Shakespeare, Yön: Işıl Kasapoğlu, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu
• Miletos Güzeli, (Terentius'un Andros Güzeli oyunundan Coşkun Irmak tarafından uyarlanıp yazılmıştır.) Yön: Coşkun Irmak, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu.
• Getto (J. Sobol) Yön.: Murat Karasu, Tiyatro Ti
• Yeşil Papağan Limited, Memet Baydur
• Kıyamet Sularında, Civan Canova, İstanbul Devlet Tiyatrosu
• Kadınlardan Konuşalım, Dario Fo - Fraca Rame, Yön.:Tijen Par, İstanbul Devlet Tiyatrosu
• Cyrano de Bergerac, Edmond Rostand, Yön.: Işıl Kasapoğlu, İstanbul Devlet Tiyatrosu
• Balkon, J. Genet, Yön: Başar Sabuncu, Tiyatro Stüdyosu
• Ermişler ya da Günahkarlar, A. Horowitz, Yön.: Işıl Kasapoğlu, Oyun Atölyesi
• Şapka, Tuncer Cücenoğlu, Yön.: Işıl Kasapoğlu], İstanbul Devlet Tiyatrosu
• Efrasiyab'ın Hikayeleri, İhsan Oktay Anar, Yön.: Işıl Kasapoğlu, İstanbul Devlet Tiyatrosu
• Dolu Düşün Boş Konuş, Steven Berkoff, Yön.: Haluk Bilginer, Oyun Atölyesi
• Müfettiş, Nikolay Gogol, Yön.: Müge Gürman, İstanbul Devlet Tiyatrosu
• Çayhane, Vern Sneider, Yön.: Şakir Gürzumar, İstanbul Devlet Tiyatrosu
• Diktatör, Enzo Cormann, Yön.: Işıl Kasapoğlu, Semaver Kumpanya
• Oyun Sonu, Samuel Beckett, Yön: Pierre Chabert, Dostlar Tiyatrosu
• Kuzey Işığı, Paul Pourveur, Yön.: Şaban Ol, Tiyatro Rast
• Profesyonel, Dušan Kovačević, Yön.: Işıl Kasapoğlu, İstanbul Devlet Tiyatrosu
• Hamlet, Shakespeare, Yön: Işıl Kasapoğlu, İstanbul Devlet Tiyatrosu

Filmografi:
• Karışık Kaset (2014) - Ali
• 20 Dakika (2013) - Kedi Mesut Bilaloğlu
• Kalbim 4 Mevsim (2012) - Necmi
• Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi (2011)
• Başlangıç (2011)
• Öğretmen Kemal (2010) - Kemal Güngör
• Beş Şehir (2009) - Tevfik
• Dersimiz Atatürk (2009) -
• Güneşin Oğlu (2008) - Kurban Murat
• Arka Sıradakiler (2007-2010) - Kemal Güngör
• Sapak (2007)
• Zincirbozan (2007) - Bülent Ecevit
• Beş Vakit (2006) - İmam
• Korkuyorum Anne (2006) - Kasap
• Kız Babası (TV) (2006) - Cevahir Kılıç
• Dişi Kuş (TV) (2004) - Reşat Nuri
• Kalp Gözü) (TV) (2004)
• Çamur (2002) - Halil
• Kaç Para Kaç (1999) - Selim'in arkadaşı
• Süper Baba (TV) (1996-97) - Avukat
• Hoşçakal (1989) - Yavuz'un arkadaşı

Adaylıklar ve Ödüller

Adaylıklar:
• Balkon: 1998 Afife Tiyatro Ödülleri, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
• Oyun Sonu: 12. Sadri Alışık Ödülleri, En İyi Erkek Oyuncu
• Beş Vakit: SİYAD 39. Türk Sineması Ödülleri, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Ödüller:
• 17. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali : En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü - Beş Şehir - 2010
• 14. Afife Tiyatro Ödülleri: Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu - Profesyonel - 2010
• İsmail Dümbüllü Ödülü: Özel Ödül - 2007
• 9. Afife Tiyatro Ödülleri: Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu - Çayhane, Diktat - 2005
• 5. Lions Tiyatro Ödülleri: Yılın En Başarılı Komedi Erkek Oyuncusu - Çayhane - 2005
• MSM Ödülleri: Sanat Ödülü - Cyrano de Bergerac - 2000
• 4. Afife Tiyatro Ödülleri: Yılın En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncusu - Arturo Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı - 2000
• Ankara Sanat Kurumu Ödülleri: Övgüye Değer Erkek Oyuncu Ödülü - Miletos Güzeli - 1994